В Пловдив започнаха тържествата по случай 137-та годишнина от Съединението на

...
В Пловдив започнаха тържествата по случай 137-та годишнина от Съединението на
Коментари Харесай

В Пловдив започнаха тържествата по случай 137-та годишнина от Съединението и празника на града

В Пловдив започнаха тържествата по случай 137-та годишнина от Съединението на България и празника на града, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Точно в 10,00 часа в катедралния храм " Света Богородица “ стартира церемониален молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай.

На него участват кметът на Пловдив, министър, ръководителят на Общински съвет, регионалният шеф, заместник-кметове, районни кметове, общински съветници, други публични лица и жители.

Програмата до края на днешния ден:

11.00 часа – Паметник на Захари Стоянов в Дондуковата градина (зад Регионалния природонаучен музей) - полагане на венци и цветя 

11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион) - полагане на венци и цветя

12.00 часа – Площад " Стефан Стамболов “, пред Община Пловдив - празнична концертна стратегия с присъединяване на Биг Бенд Пловдив, диригент НиколайГешев 

12.30 часа – зала Съединение на Регионален исторически музей - ръководителят на Общински съвет инж.  и кметът на града  ще връчат оценката " Почетен жител на град Пловдив “ на Евгений Тодоров и роднини на Нери Терзиева, удостоена посмъртно. 

Общински съвет – Пловдив удостои двамата с най-високото почетно отличие на град Пловдив със свое решение № 282 от 07.07.2022г., гласувано с единогласие. Евгений Тодоров е почетен със званието поради забележителния си принос в обективната, почтена и сериозна публицистика, както и авторството си на публицистични книги и сюжети за филми, съдействали за националния и интернационален авторитет на Пловдив. Званието " Почетен жител на град Пловдив “ посмъртно е присъдено на Нери Терзиева във връзка със забележителния й принос в модерната публицистика, извънреден професионализъм и труженик за свободата на словото. 

19.00 часа – Площад " Централен “, пред Военния клуб - възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет " Родолюбие “

На този ден, с помощта на смелостта на четниците от Голямо Конаре, както тогава се е наричал град Съединение, е поправена една историческа неправда. Около 300 души потеглят към Пловдив и арестуват генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.  Героичните събития ще бъдат пресъздадени на площад " Централен " пред Военния клуб в Пловдив на възстановка на събитията от 6-ти септември 1885-та година. Комитет " Родолюбие " ще пресъздаде момента, в който Съединението става факт, след серия от протести и срещата на голямоконарската чета на Чардафон с хората на генерал- губернатора Гаврил Кръстевич. По традиция ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението. 

19.30 часа - Площад " Стефан Стамболов “, пред Община Пловдив - концерт-спектакъл “Jazz & Traditions Vol.2 “ с присъединяване на Нина Николина, Калин Вельов, Мартин Ташев, Мирослав Турийски, Таня Първанова

В репертоара са включени новите песни от новия концертен албум на изпълнителката и най-популярните песни, показани в съвременен микс от етно и джаз, както и неиздадени досега български национални песни, които са погледнати по друг от обичайния метод, събиращ фолклор, етноджаз, фламенко и вокални и инструментални импровизации. Концертът се реализира с поддръжката на Община Пловдив и на Министерство на културата. 

19.45 часа – Регионален исторически музей, Зала Съединение - разглеждане на експозицията. Там е и сборния пункт на всички публични лица, които ще заемат места пред паметника за тържествената заря – инспекция. 

Регионален исторически музей – Пловдив ще отвори гратис две от своите експозиции – експозиция " Съединение на България от 1885 година “ на пл. " Съединение “ ( денем, преди началото на честванията на територията на паметника, когато регионът ще бъде затворен, а придвижването по бул. " 6-ти септември “ спряно за придвижване на автомобили) и експозиция " Българско Възраждане “ на ул. " Цанко Лавренов “ в Старинен Пловдив. 

20.30 часа – Площад " Съединение “ - тържествена заря-проверка във връзка 137-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив. Във военната гала вземат участие духов оркестър, представителни роти, факлоносци, венценосци под командването на командира на Съвместното командване на специфичните интервенции и шеф на гарнизон Пловдив военачалник – майор Явор Матеев.

Официални слова ще бъдат произнесени от Кмета на Пловдив  и Президента на Република България. Водещи са актьорите от Драматичен спектакъл Пловдив – Петър Тосков и Мария Генчева.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР